Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.
Przepis na Ciasto ziemniaczane na pierożki >>
Jedna z wielu wersji biszkoptu - nieco cięższa, niż z samych jajek z cukrem i mąką, ale bardzo smaczna. Taki biszkopt może być podstawą wszelkich tortów na wszelkie okazje.
Przepis na Biszkopt z masłem >>
Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
Przepis na Ocet paprykowy >>
Doskonale uniwersalny przepis - ganache używamy jako polewę do ciasta, jako krem do tortu, jako masę w czekoladowym mazurku. Po podgrzaniu - mamy świetny, wytrawny czekoladowy sos.
Przepis na Ganache >>
Nietypowy, ale znakomity przepis, pochodzący ponoć z Sardynii. Robiłam pizzę na tym spodzie wiele razy (z pomidorami i kozim serem - patrz przepis, ale każda inna też będzie dobra) i zawsze była udana.
Przepis na Ciasto ziemniaczane na pizzę >>
Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
Przepis na Biszkopt klasyczny >>
Uniwersalny krem na bazie masła - dodatek zagęstnika do śmietany powoduje, że krem jest bardziej stabilny.
Przepis na Krem waniliowy do tortów >>
Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
Przepis na Ciasto ptysiowe >>
Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
Przepis na Makaron gryczany (taiadin) >>
Bardzo kruche ciasto (dzięki dodatkowi smalcu) z dyskretnym aromatem pomarańczy.
Przepis na Ciasto kruche pomarańczowe >>